Microbiomul descrie întregul habitat al microorganismelor, și genomii lor (adică, genele) și condițiile de mediu înconjurătoare, în timp ce microbiota este ansamblul de microorganisme prezente într-un mediu.

Microbiomul intestinal este format dintr-un ansamblu de microorganisme, majoritatea ”bacterii bune” ce produc enzime, vitamine, acizi grași și alți produși metabolici care mențin buna funcționare a intestinelor și a organismului. 

Microbiota influențează foarte multe procese în corpul nostru, beneficiile fiind:

Ajută la sintetizarea anumitor vitamine, precum vitamina B1, vitamina B6 și vitamina K
Ajută la producerea unor neurotrasmițători, precum serotonina și dopamina
Furnizează până la 10% din energia corpului
Împiedică anumiți agenți patogeni să prolifereze în intestin
Oferă o barieră imunologică care oprește dezvoltarea bacteriană în alte părți ale corpului
Oferă imunitate în anumite situații de stres oxidativ
Microbiomul și testele de microbiom Microbiomul și testele de microbiom

Cercetările arată că la nivelul intestinului există peste 1.000 de specii bacteriene, microorganisme ce pot fi benefice (bacterii comensale) sau care se pot dovedi a fi dăunătoare (bacterii oportuniste) în anumite situații. De aceea, în ultima perioadă, cercetatorii au dezvoltat testele de microbiom, teste prin care sunt analizate bacteriile care pot impacta sănătatea pacienților atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

De asemenea, cum sănătatea noastră începe în intestin, testele de microbiom pot să arate care este nivelul de protecție imunitară a persoanei.

Pe baza acestor teste specialistii pot afla modul în care comunitățile de bacterii ar putea influența răspunsul unui pacient la medicamentele prescrise pentru o anumită afecțiune, iar astfel pot interveni pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului.

În plus, efectuate din timp, testele de microbiom pot fi utile în prevenirea apariției unor probleme și boli digestive. Organizațiile medicale internaționale recomandă ca în cazul pacienților cu boli gastrointestinale cronice să se efectueze teste de microbiom pentru a evalua eficiența tratamentului.

Testul de microbiotă GI-MAP+Zonulin - 
"regele" testelor pentru microbiomul intestinal

Testul GI-MAP+Zonulin este unul dintre cele mai noi și inovative teste ce analizeaza ADN-ul microbiotei gastrointestinale.

Acest test se bazează exclusiv pe tehnologia de reacție cantitativă în lanț a polimerazei (qPCR) pentru a detecta o lista substanțială de paraziți, bacterii, ciuperci și alți agenți patogeni oportuniști, prin țintirea ADN-ului specific al microorganismelor testate.

Fiecare persoana poate beneficia de o evaluare a sanatatii intestinale cu testul GI-MAP+Zonulin!
Se face foarte simplu, prin analiza unei probe din materiile fecale.

Testul GI-MAP + Zonulin este dezvoltat de catre Diagnostic Solutions Laboratory, din Statele Unite ale Americii
Din preocupare constantă pentru inovație, LOTUS-MED a parteneriat cu Diagnostic Solutions Laboratory, pentru a aduce pacienților din România inovație pentru a-și găsi sănătatea optim.

LOTUS-MED
Diagnostic Solutions Laboratory