Viermi

Viermi


Viermii testați prin GI-MAP + Zonulin vor fi etichetați „Detectat” sau „Nedetectat”. Un rezultat „Detectat” înseamnă că o cantitate semnificativă de ADN a fost prezentă și în concordanță cu o infecție cu viermi. Infecția poate fi cu un vierme adult, multicelular (câteva miliarde de celule), sau poate indica o cantitate mare de ouă (generat probabil de un vierme adult). Un rezultat „Nedetectat” înseamnă că nu a fost găsit ADN sau că acesta a fost sub pragul de referință. Niveluri foarte scăzute de ADN specific viermilor (sub formă de ouă de vierme) pot fi prezente în tractul gastrointestinal din cauza unei infecții anterioare (prin consumul de alimente sau apă din surse contaminate), dar nu ar fi considerate relevante din punct de vedere clinic.

Ancylostoma duodenale și Necatur americanus sunt viermi rotunzi despre care se știe că provoacă în general infecția numită anchilostomiază, prin penetrarea pielii.

Ascaris lumbricoides este unul dintre cei mai frecvenți viermi intestinali rotunzi. Gazdele pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome pulmonare sau chiar simptome gastrointestinale severe. Simptomele infecției numită ascaridioză sunt legate de migrarea larvelor prin plămâni și includ: febră, tuse, wheezing și dispnee. În faza ulterioară a infecției, Ascaris provoacă simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale difuze sau epigastrice, greață, vărsături, curățarea frecventă a gâtului, tuse uscată, senzația de „furnicături în gât”, mergând până la afecțiuni precum apendicită, pancreatită și ocluzie intestinală. În faza incipientă, eozinofilele pot fi într-un număr mare în sânge, dar ouăle din materiile fecale și analiza parazitologică va fi probabil negativă.

Trichuris trichiura (viermele bici) se știe că provoacă simptome ușoare până la moderate la persoanele afectate și se transmite pe cale fecal-orală, prin consumul produselor contaminate sau contactul direct cu o persoană infectată.

Taenia spp. (tenia) poate fi găsită în scaun după ingestia de carne de porc (Taenia solium) sau de vită (Taenia saginata) contaminată și insuficient gătită.