GI-MAP, testul de microbiom revoluționar care evaluează cu precizie sănătatea intestinală

VIDEO. GI-MAP, testul de microbiom revoluționar care evaluează cu precizie sănătatea intestinală


În ultimele decenii, progresele făcute în analiza ADN-ului a transformat complet domeniul microbiologiei. Astfel s-a ajuns la studierea microbiomului intestinal, iar una dintre cele mai revelatoare informații este aceea că 80% din sistemul imunitar se găsește în intestin. Mai mult, 95% din cantitatea de serotonină, numită și ”hormonul fericirii”, este produsă în intestin. 

Astăzi putem să înțelegem beneficiile asupra sănătății sau, dimpotrivă, riscurile aduse de trilioanele de microorganisme care locuiesc în intestin. Iar evaluarea florei intestinale se face prin teste de microbiom, care ajută la identificarea bacteriilor ”bune” (flora comensală) sau ”rele” (flora potențial patogenă). 

În prezent, cel mai avansat test de microbiom este GI-MAP+Zonulin (GI Microbial Assay Plus). GI-MAP a fost conceput special pentru a evalua microbiomul intestinal dintr-o singură probă de scaun, cu o atenție deosebită asupra agenților care pot perturba echilibrul microbian normal și care pot contribui la apariția bolilor gastrointestinale. 

GI-MAP măsoară organismele patogene care pot cauza infecții intraspitalicești, cum ar fi C. difficile sau norovirus, boli de origine alimentară, cum ar fi E.coli sau Salmonella, precum și cauzele comune ale diareei, cum ar fi Campylobacter sau Shigella. Testul măsoară și cauzele virale ale gastroenteritei, informații indisponibile prin alte teste comune de scaun, dar și paraziți precum Cryptosporidium, Giardia și Entamoeba histolytica.  

De asemenea, față de alte teste de microbiom disponibile în prezent pe piață, GI-MAP analizează Helicobacter pylori și factorii săi de virulență. Mai mult, în cazul infecției cu H. Pylori, testul arată și dacă un pacient este sensibil la un anumit antibiotic, economisindu-se astfel timp și bani în procesul de diagnostic și tratament.

În final, GI-MAP măsoară markerii standard de imunitate, inflamație și digestie, incluzând calprotectină, imunoglobulina IgA (SIgA), anticorpii anti-gliadină și elastaza-1 pancreatică.

Având în vedere toate informațiile aduse de testul GI-MAP, specialistilor le este mult mai ușor să identifice ce tip de enterotip predomină în intestinul pacientului și ce măsuri trebuie luate prima dată pentru ca acesta să aibă o sănătate puternică.