VIDEO. 80% din bolile moderne sunt influențate de structura microbiomului intestinal
Microbiomul intestinal este un subiect de cercetare pentru tot mai multe studii, iar concluziile publicate până în prezent arată că peste 80% din bolile moderne apar pe fondul unor perturbări al echilibrului florei intestinale. Vorbim despre boli cardiovasculare, diabet și boli metabolice, boli digestive, boli autoimune, dar și boli autoimune care sunt extradigestive (afectează pielea, unghiile, părul, ochii etc.).
Iată și la ce concluzii au ajuns până acum cercetătorii:
Bolile cardiovasculare – o relație de cauzalitate între microbiomul intestinal și bolile cardiovasculare devine din ce în ce mai puternică. Afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea și ateroscleroza, au fost asociate cu scăderea diversității bacteriilor intestinale, scăderea potențialului genelor de a produce acizi grași cu lanț scurt și creșterea capacității de producere a substanțelor pro-inflamatorii.
Boala inflamatorie intestinală (BII) – există două forme de BII, boala Crohn și colita ulcerativă, iar acestea sunt printre primele boli care au fost legate de microbiomul intestinal, fiind și afecțiunile pentru care s-au făcut cele mai multe cercetări. Tiparele comune observate la persoanele cu BII includ scăderea anumitor comunități de bacterii, scăderea potențialului genelor de a produce acid butiric și acetat, scăderea potențialului de descompunere a fibrelor și un potențial crescut de a produce lipopolizaharide.
Diabetul și tulburările metabolice – persoanele cu tulburări metabolice microbiomul intestinal are o capacitate redusă de a produce substanțe benefice derivate din digestia fibrelor bacteriene, cum ar fi acidul butiric și acidul indolepropionic, dar și o capacitate crescută de a produce aminoacizi cu lanț ramificat, acizi și substanțele proinflamatorii și lipopolizaharide (LPS). Pe de altă parte, cercetările au demonstrat că intervenția dietetică (fibre) poate modifica microbiomul intestinal la pacienții cu diabet de tip 2, îmbunătățind reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Anxietate și depresie – inclusiv tulburările mintale au fost legate de microbiomul intestinal. Modul exact în care microbiomul intestinal poate influența anxietatea și depresia este încă investigat, dar până acum știm că unele bacterii intestinale pot produce sau consuma neurotransmițători precum GABA, norepinefrina și dopamina și că unele substanțe bacteriene pot crește producția de serotonină în intestin.
Cum ajută testarea?
În ziua de astăzi există o variantă simplă prin care putem preveni ”bolile moderne”: teste de microbiom. Aceste teste de ultimă generație au practic un algoritm prin care putem afla riscul ca anumite bacterii ce se găsesc în mod normal în microbiomul intestinal să devină patogene și să să provocea probleme de sănătate. De reținut că testul nu are capacitatea de a prezice boala exactă, dar va arată la modul general că pacientul este în pericol de a dezvolta o boală autoimună, de exemplu.
Așadar, printr-un simplu test de microbiom puteți preîntâmpina problemele de sănătate. Iar grație dezvoltării tehnologiei medicale din ultimul deceniu, testarea microbiomului intestinal este ușoară, eficientă și mai accesibilă decât oricând.