Sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală


Dincolo de comunitățile microbiene prezente în tractului gastrointestinal, GI-MAP + Zonulin analizează sănătatea generală a sistemului digestiv, inclusiv funcția imunitară, inflamația, digestia, reactivitatea la gliadină (gluten), permeabilitatea intestinală și activitatea metabolică a biomului gastrointestinal.

GI-MAP + Zonulin, oferă specialiștilor în medicină funcțională și integrativă o sensibilitate și specificitate superioară, ce îi ajută să gestioneze bolile cronice și complexe. 

Având în vedere rolul metabolic, nutrițional și de susținere a sistemului imunitar pe care îl au aceste organisme, atunci când sunt tratați pacienți cu boli cronice microbiomul intestinal merită o analiză atentă.

Zonulina

Zonulina este o proteină secretată de celulele intestinale care reglează joncțiunile intercelulare strânse. Joncțiunile strânse reprezintă conexiunile dintre celulele epiteliale care alcătuiesc mucoasa gastrointestinală. Zonulina crește permeabilitatea intestinală în jejun și ileon și este considerată un biomarker pentru permeabilitatea intestinală. Joncțiunile strânse pot fi deschise sau închise, în funcție de nevoia fiziologică. Rolul zonulinei este de a deschide joncțiuni strânse în intestin. În cazul infecțiilor enterice, un nivel ridicat de zonulină poate „deschide porțile” și elimina bacteriile și toxinele. Anumite bacterii intestinale și gliadina (proteina principală din grâu) pot activa zonulina.

Bariera intestinală este o interfață vitală între lumen și mediul intern. Se crede că disfuncția acestei bariere determină disfuncții imunitare, deoarece permite macromoleculelor din lumenul intestinal să treacă în fluxul sanguin. Permeabilitatea intestinală, cunoscută și sub numele de „intestin permeabil”, a fost asociată cu boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, alergia alimentară, sindromul colonului iritabil, boli critice, boli autoimune și obezitate și boli metabolice. În multe cazuri, permeabilitatea precede boala.

Zonulina reglează permeabilitatea barierei. Zonulina serică se corelează cu testele de permeabilitate intestinală și lactuloză/manitol pentru permeabilitatea intestinală. Zonulina serică ridicată a fost asociată cu boala celiacă, diabet de tip 1, rezistență la insulină și diabet de tip 2, cancer, afecțiuni neurologice și boli autoimune.