Microbiomul și încrengăturile bacteriene

Microbiomul și încrengăturile bacteriene


Simptomele gastrointestinale cronice, permeabilitatea intestinală, dezechilibrul hormonal și sensibilitatea alimentară își pot avea originea într-un dezechilibru al florei intestinale. În plus, artrita inflamatorie cronică ar putea avea o componentă microbiană, fapt ce justifică necesitatea investigării prin analize de scaun. 

Testul GI-MAP +Zonulin oferă prin complexitatea lui informații despre o serie de microorganisme și inclusiv despre încrengături bacteriene, așa cum sunt expuse mai departe.

Bacteroidetes gram-negative și Firmicutes gram-pozitive sunt încrengături bacteriene care domină întregul tract digestiv, incluzând gura, nasul, gâtul și colonul. Alte încrengături subdominante sunt: Actinobacteria, Fusobacteria și Verrucomicrobia. Încrengăturile sunt un rang taxonomic de nivel înalt, deasupra clasificărilor taxonomice ale speciilor, genului, familiei, ordinii și clasei. Deoarece sunt puternic reprezentate în tractul gastrointestinal uman, cantitățile de bacterii Bacteroidetes și Firmicutes au fost folosite de oamenii de știință pentru a caracteriza compoziția bacteriană gastrointestinală.

Cercetările din ultimii douăzeci de ani arată că microbiota intestinală este implicată în generarea și stocarea energiei, primind porecla de ”bacterii grase”. Inițial, studiile au arătat un raport ridicat al Firmicutes la Bacteroidetes (raportul F/B) la subiecții obezi în comparație cu subiecții slabi. Și atunci când subiecții obezi au pierdut în greutate, a existat o modificare simultană a raportului Firmicutes la Bacteroidetes, favorizați fiind subiecții slabi. Unii autori au contestat aceste rezultate, sugerând în schimb că subiecții obezi au o diversitate microbiană mai mică. În general, pare clar că există un dezechilibru microbian la nivel gastrointestinal la persoanele cu obezitate și acesta ar putea fi un factor modificabil pentru pacienții cu tulburări metabolice.

Dieta este unul dintre cei mai puternici modulatori ai microbiomului gastrointestinal. O dietă bogată în grăsimi este un ”motor” al modificărilor microbiene și poate crește raportul F/B. Este dificil de determinat dacă modelul microbian caracteristic obezilor este cauzat de obezitatea în sine sau de o dietă care promovează obezitatea. Cu toate acestea, descoperirile recente sugerează că dieta, și nu obezitatea în sine, este cea care duce la modele dezechilibrate ale microbiomului intestinal.