Helicobacter pylori

Helicobacter pylori


Microbiomul intestinal uman (microbiota intestinală) găzduiește trilioane de bacterii și studiile arată că aceste microorganisme sunt esențiale pentru metabolism, nutriție, funcția imună și rezistența la infecție. La nivelul intestinul au fost identificate peste 500 de specii de microorganisme din 30 de genuri diferite. În general însă, la orice persoană există între 100 de milioane și 1 trilion de microorganisme per gram de materii fecale. H. pylori și opt gene de virulență sunt incluse în testul GI-MAP + Zonulin.

Factori de virulență

Genele de virulență pozitive reprezintă potențialul ca o tulpină de H. pylori să ducă la apariția unei boli. Informațiile despre potențialul de virulență îl pot ajuta pe medicul clinician să determine dacă tratamentul cu H. pylori este necesar.

BabA (Blood Group Antigen Binding Adhesin) este o proteină adezină a membranei exterioare care facilitează legarea H. pylori de mucoasa gastrică. Se crede că BabA joacă un rol semnificativ în inducerea inflamației în mucoasa gastrică și în progresarea infecției. Nivelurile mai ridicate de expresie ale BabA sunt asociate cu severitatea inflamației și dezvoltarea bolii clinice.

CagA (proteina genei A asociată citotoxinei) – s-a demonstrat o asociere semnificativă între prezența CagA în tulpinile de H. pylori și cancerul gastric și ulcerul peptic. Gena codifică un sistem de secreție de tip IV care permite bacteriei să injecteze proteina cagA în celula gazdă. Odată ce pătrunde în interiorul celulelor epiteliale gastrice, cagA poate perturba semnalizarea celulară, ducând la proliferare anormală, motilitate celulară și modificări ale citoscheletului. Aceste modificări ale semnalizării celulare normale pot declanșa cancerul.

DupA (Duodenal ulcer-promoting gene A) este strâns legată de un risc crescut de a dezvolta ulcer duodenal, dar nu și de riscul de cancer gastric. Se crede că DupA este implicată în inducerea citokinei inflamatorii IL-8, precum și în secreția de urează și inhibarea apoptozei mediate de mitocondrii. Cu toate acestea, funcția proteinei DupA nu a fost încă bine stabilită.

IceA (Induced by contact with epithelium A) a fost legată de nivelul crescut de expresie al citokinei inflamatorii IL-8 și de dezvoltarea inflamației gastrice, a ulcerului peptic și a cancerului gastric, potrivit unor studii. Cu toate acestea, funcția proteinei IceA nu a fost încă stabilită.

OipA (Outer inflammatory protein A) este o proteină adezină găsită în membrana celulară exterioară a H. pylori și funcționează în aderența H. pylori la mucoasa gastrointestinală. OipA contribuie la activitatea factorului de virulență CagA și la capacitatea H. pylori de a induce inflamația prin IL-8. Este asociată cu cancerul gastric și ulcerul peptic.

VacA (toxina vacuolizantă VacA) a fost asociată cu cancerul gastric, ulcerul peptic și ulcerul duodenal. Gena vacA este prezentă în toate tulpinile de H. pylori, dar este polimorfă, ceea ce duce la diferite niveluri de toxină vacuolizantă. Toxinele VacA interacționează cu anumiți receptori de pe celulele gazdă, declanșând un lanț de evenimente, inclusiv leziuni mitocondriale, inhibarea limfocitelor T și interferența în prezentarea antigenului.

VirB și VirD (insula de patogenitate Cag - Cag PAI). Această „insula” include două gene: virB și virD. Cag PAI este o secțiune a genomului H. pylori care codifică CagA și un sistem de secreție de tip IV, un complex multiproteic care mediază transferul factorilor de virulență H. pylori (inclusiv CagA) în celulele epiteliului gastric. Prezența Cag PAI este asociată cu tulpini foarte virulente de H. pylori.