Bacteriile gastrointestinale asociate cu boli autoimune

Bacteriile gastrointestinale asociate cu boli autoimune


Agenții patogeni oportuniști ce se găsesc în tractul gastrointestinal încep să atragă atenția cercetătorilor pentru capacitatea lor de a declanșa tiroidite autoimune și artrite inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă. Klebsiella spp., Proteus mirabilis, Citrobacter spp. și Yersinia sunt bacterii care ar putea contribui la apariția artritei inflamatorii la indivizii susceptibili. Infecția cu Yersinia enterocolitica a fost asociată cu tiroidita Hashimoto și boala Grave - la pacienții cu aceste boli s-au găsit anticorpi mai mari la Yersinia enterocolitica. Enterovirusul este asociat și cu tiroidita imunogenă. Analiza microbilor gastrointestinali este recomandată în cazul de afecțiuni autoimune cronice care nu răspund la terapiile uzuale.

Testul GI-MAP +Zonulin măsoară o listă substanțială de bacterii patogene, ciuperci și agenți patogeni oportuniști, inclusiv ținte noi, cum ar fi virusuri, microsporidii și factori de virulență patogeni. 

La indivizii sănătoși, agenții patogeni oportuniști nu ar trebui să prezinte o problemă. O barieră gastrointestinală sănătoasă, un nivel bun al bacteriilor comensale din microbiotă și o apărare imunitară puternică la nivelul intestinului ar trebui să elimine potențialul agent patogen în decurs de câteva săptămâni, provocând simptome puține sau deloc. Cu toate acestea, atunci când agenții patogeni trec de bariera intestinală, microbii oportuniști care sunt în mod normal inofensivi pot trece și aceștia prin barieră, provocând infecții și boli extraintestinale. Permeabilitatea intestinală sau sindromul de intestin permeabil a fost documentat într-un număr de boli autoimune: spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, nefropatia IgA, steatohepatita nonalcoolică și scleroza multiplă. Pacienții cu aceste afecțiuni sau cu sindromul de intestin permeabil pot fi expuși riscului de infecție dacă microbiota intestinală este dezechilibrată.

Fusobacterium spp. sunt bacterii gram-negative care se găsesc cel mai frecvent în cavitatea bucală și tractul gastrointestinal superior, dar pot fi prezente și în tractul gastrointestinal inferior, de unde și asocierea cu mai mai multe boli inflamatorii cronice, inclusiv boala inflamatorie a intestinului și cancerul colorectal. Fusobacterium spp. sunt considerate bacterii normale ale microbiomului oral, dar Fusobacterium nucleatum este implicat în boli ale cavității bucale, precum parodontita. Se consideră că Fusobacterium spp. joacă roluri importante în formarea de biofilme cu mai multe specii, atât în condiții normale, precum și în condiții patogene.

Klebsiella spp. sunt bacterii gram-negative care se găsesc în mod normal în tractul intestinal și care sunt asociate cu o gamă largă de tulburări ale intestinului subțire, inclusiv modificări ale motilității intestinale, diaree, gaze, dureri abdominale și balonare. De asemenea, creșterea excesivă a acestor bacterii în intestinul subțire poate provoca histaminoză și inflamație intestinală prin eliberarea histaminei de către bacterii. Cei cu antecedente de utilizare a antibioticelor pe termen lung sunt expuși riscului.

Proteus spp. sunt recunoscuți ca fiind agenți patogeni oportuniști la gazdele umane. Aceștia pot fi izolați și identificați din urină, sânge și alte specimene biologice. Tractul gastrointestinal poate fi un rezervor pentru speciile Proteus. Bacteriile din specia Proteus care se găsesc în sol sau apă sunt un indicator al poluării cu fecale. Infecția cu Proteus poate fi asimptomatică sau poate provoca diaree. Proteus poate provoca toxiinfecții alimentare atunci când se consumă apă sau alimente contaminate cu aceste bacterii. Animalele sălbatice și domestice pot purta bacterii Proteus. Aceși agenți patogeni pot produce lipopolizaharide și pot duce la progresia inflamației.

Proteus mirabilis este cea mai frecventă cauză a infecției cu Proteus la om. Bacteria se găsește pe scară largă în sol, apă și habitate precum spitale și centre/instituții de îngrijire. De aceea, sunt adesea sursa infecțiilor dobândite în spital sau centre pentru persoane vârstnice, inclusiv septicemie, pneumonie și plăgi ce se infectează. În cazul de infecții grave ale unor răni, P. mirabilis poate intra în fluxul sanguin și poate provoca un răspuns inflamator sistemic și sepsis.

Ca agent patogen oportunist, la indivizii susceptibili P. mirabilis poate contribui la apariția artritei inflamatorii și există date substanțiale care arată că are un rol cauzal în artrita reumatoidă. Alte studii au observat răspunsuri anormale ale anticorpilor serici la P. mirabilis în spondiloartropatii și anticorpi anti-Proteus în artrita reumatoidă.

Ca organism producator de ureaza, P. mirabilis este cunoscut ca fiind cauza unor infecții genito-urinare, boli care afectează în mod specific rinichii, vezica urinară și uretra. Pacienții cu cateter urinar de lungă durată sunt deosebit de sensibili la infecțiile urinare cauzate de P. mirabilis. Cea mai frecventă infecție care implică P. mirabilis apare atunci când bacteria se deplasează către uretră și vezica urinară. La pacienții cu pietre la rinichi care au fost tratați cu antibiotice, P. mirabilis poate provoca o reinfecție. Bacteria este în general susceptibilă la antibiotice precum penicilina sau cefalosporine cu spectru larg, cu excepția cazurilor severe.