Agenți patogeni virali (virusuri)

Agenți patogeni virali (virusuri)


Adenovirusul și norovirusul sunt cauze virale ale gastroenteritei care, în mod normal, este o afecțiune autolimitantă la persoanele sănătoase. Când un clinician caută o cauză microbiană de gastroenterită, este indicat să ia în calcul și acești viruși. Ei pot fi o cauză posibilă pentru diaree, dureri abdominale și vărsături.

Deoarece sistemul imunitar, bariera intestinală și diversitatea microbiană sunt strâns legate, înțelegerea aprofundată a microbiomului intestinal pare promițătoare pentru noi abordări în tratarea și prevenirea bolilor. Astfel, Testul GI-MAP +Zonulin oferă informații medicilor inclusiv despre următorii agenți patogeni virali.

Adenovirusurile 40 și 41 provoacă gastroenterită. Sunt o cauză frecventă de diaree la sugari și copii, dar pot afecta și adulții. Acești agenți patogeni se pot înmulți cu ușurință în intestin. De asemenea, sunt singurele tipuri de adenovirus despre care s-a dovedit că sunt agenți cauzali ai bolii gastrointestinale. Cu toate acestea, există și alte adenovirusuri care pot provoca gastroenterita. Simptomele de febră și diareea apoasă se remit la 1-2 săptămâni.

Norovirusul GI & GII, sau virusul Norwalk, este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei non-bacteriene din lume (gastroenterita virală). Virusul este recunoscut pe scară largă pentru că provoacă ”răceala la stomac” (sau ”gripa stomacală”) pe navele de croazieră.